at the right time at the wrong place or …

Luister tijdens het lezen van deze column naar: Erma (ja zeker de oudere zus van Aretha) Franklin ‘Piece of my heart’
did she break your heart,
a little
good, it needed breaking
(My Week with Marilyn)

Grotten met Boeddha’s, olifanten, muziek en water, waar hij ons drijvend op oude autobanden door heen voert. Geen zee gaat mister Toto, onze gids, te hoog om ons het mooiste in de omgeving van VangVieng in Laos te laten zien.  Langs Hmong dorpen waar zestienjarige schoonheden hun baby de borst geven, hun vaders verveelt rond een biljard hangen en kleurig geklede grootmoeders de moestuintjes verzorgen. Ook schijnt hij precies te weten wanneer we toe zijn aan een pauze, een maaltijd of even in stilte van de kleurenpracht in de grotten of natuur willen genieten.

Tijdens de wandeling van grot naar grot verhaalt hij over het en zijn leven in VangVieng en Laos, om ons aan het eind van een lange dag uit te nodigen voor de Engelse les op zijn avondschool twee uur later. Precies genoeg tijd voor een snelle douch en maaltijd.

At the wrong time at the right place or at the right time at the wrong place, is de thema van deze avond. Tijdens het voorbereiden van mijn verhaal schuiven met veertig jaar vertraging Alexandra en Jaap aan mijn wankele tafeltje aan. Met hun huid zo wit als sneeuw, lippen zo rood als bloed en haar zo zwart als ebbenhout zouden ze broer en zus kunnen zijn. Pas nu realiseer ik me dat ze precies voldoen aan de beschrijving van de hoofdpersoon uit mijn favoriete sprookje. Met haar ravenzwarte haar, kristalheldere lach en vaak wat onhandige gebaren heeft Alexandra me vanaf het allereerste moment betoverd, mijn ogen zoeken haar altijd. Zelf kijkt ze veel liever naar Jaap, die net iets ouder, iets wereldser, iets mondiger en mijn beste vriend is. Jaap echter lijkt Alexandra nauwelijks op te merken en adviseert mij bij iedere stap in mijn hopeloze masterplan. Alexandra’s belangstelling gaat echter uit naar iedereen behalve mij. Werk en studie voeren ons verschillende kanten op en zo verdwijnt Alexandra al snel uit mijn leven, maar nooit helemaal uit mijn hart. De afspraken en vertrouwelijke gesprekken met Jaap gaan nog een tijd door. Op een moment dat we veel ouder en wijzer, stakkerig wijs, zijn zal Jaap me toevertrouwen dat hij, in de tijd dat ik alleen oog had voor Alexandra, verliefd op me was. Op dat moment ook realiseer ik me hoe hemelsbreed en flinterdun de scheidslijn tussen mij en de ander is, hoe fluïde de grenzen zijn die we zo graag messcherp en glashelder trekken.

Voor de Engelse les in VangVieng wellicht net iets te veel. In het schelle tl-licht van het holklinkende klaslokaal vertel ik het verhaal van de Italiaanse Maria en Giacomo die de zomerse hitte van Rome denken te ontvluchten door op vakantie naar Stockholm te gaan, om bij aankomst te ontdekken dat daar een hittegolf heerst die de temperatuur nog verder opdrijft dan in Rome.

at the wrong time at the right place or …

break it!
break another little bit of my heart now, darling
Erma Franklin – Piece of My Heart
Johannes Vermeer ‘De schilderkunst’ 1666-1668(detail)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *